Koffie
Je leest nu dit:

Kassa horeca

0
Blog

Kassa horeca

Wist je dat er vroeger geen kassa bestond en zelf is het ook niet verplicht. Er bestaan nu nog steeds bruine kroegen en volkscafeetjes die gewoon nog met een lade werken meer in de volksmond een schuif genoemd. Een koppel die voor zichzelf werkt en een zelfstandige horecazaak uitbaat, is helemaal niet verplicht op een kassa in hun zaak te hebben. Waarom zouden ze ook? Ze hebben geen personeel en zullen zichzelf niet bedotten. Ze moeten wel veel meer berekeningen op papier doen en alles tot in de puntjes uit tellen. Dat vergt ook veel rekenwerk want je wilt ook graag je omzet weten en dat doe je dan allemaal manueel zonder kassa computersysteem.
De zaak ligt anders als je bijvoorbeeld een vennootschap opricht en meer bepaald een taverne of een brasserie uitbaat met personeel en ook voeding verkoopt. Het is dan aan te raden een kassa horeca aan te schaffen. We spreken gewoon van een kassa met de producten die je verkoopt die erop vermeld staan en zo kan je als zaakvoerder nagaan welk product verkocht is en hoeveel je omzet is. Zo zijn kassasystemen voor restaurants ook ideaal.


WITTE KASSA VERPLICHT OF NIET?
Als je omzet uit maaltijden die ter plaatse genuttigd worden minder dan 25000 euro bedraagt, heb je geen witte kassa nodig. Als je omzet meer dan 25000 euro is, dan is het verplicht een witte kassa te hebben.
Zo een kassa registreert zowat alles Het is een controlemechanisme van de overheid om fraude en zwartwerk tegen te gaan. De horeca heeft het al heel moeilijk en vaak zijn het onregelmatige uren. Ook is er een controlemodule aanwezig, de zogenaamde black box. Deze kassa in de horeca legt alle transacties vast en voorkomt dat ze gewijzigd kunnen worden. Je kan niets meer omzeilen. De overheid weet dus veel, eigenlijk alles. Als je nog geen witte kassa hebt, moet je wel elk jaar je omzet blijven registreren, dat is gewoon om te zien of je al dan niet in aanmerking komt om in de toekomst toch ook een witte kassa te moeten aanschaffen. De prijzen van de kassa horeca schommelen tussen de 800 tot 4000 euro. Een degelijke kassa waar je later een black box kan op aansluiten, kan je al voor een 1300 euro kopen. Veel horecazaken letten er ook wel op dat ze gewoon onder de 10 procent blijven met de verkoop van snacks. Het is soms een beetje puzzelen. Nog andere hebben gewoon de hapjes afgeschaft en verkopen gewoon drank en versnaperingen zodat ze niet te veel moeten nadenken en gewoon met plezier hun klanten kunnen bedienen, zonder kopzorgen over registraties en allerlei controles waar je niet meer onderuit kunt.

Lees tip:  Passieux koffie start nieuwe verkoop kanalen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.