Koffie
Je leest nu dit:

Filterkoffie of espresso?

0
Blog

Filterkoffie of espresso?

Wat drink jij liever filterkoffie of espresso? Weet je eigenlijk wat het verschil is? Filterkoffie wordt al een tijdje niet meer gezien als ‘opa-en-oma-koffie’, het is zelfs hip. Barista’s zetten al lang niet meer alleen koffie met een espressomachine, maar ook met een Aeropress, french press, V60, Chemex en zelfs een siphon. Filterkoffie is perfect voor specialty coffee, omdat alle smaken veel meer tot hun recht kunnen komen in een langzaam gebrouwen kopje koffie.Na een barista workshop worden barista’s nog beter in het herkennen van deze smaken. Ook is filterkoffie veel eenvoudiger om te maken voor thuisbarista’s. Het enige wat je nodig hebt is een filterapparaat en een handmolen. Toch, blijft de espresso ook erg populair. Met een espresso maak je namelijk verschillende melkdranken en kun je mooie latte art creëren, ook thuis.  

Het verschil tussen filterkoffie en espresso

Filterkoffie en espresso zijn twee compleet verschillende dranken. Hoewel beide gemaakt worden met dezelfde boon, hebben beide methoden een compleet ander proces. Het grootste verschil tussen de twee is de zetwijze. Een espresso wordt gezet onder hoge druk, acht tot tien bar maar liefst. Een filterkoffie wordt niet onderdruk gezet, maar mag op zijn eigen tijd door het filterpapiertje druppen. Bij een espresso heb je dus echt de uiterste extractie van de boon, met intense smaken als resultaat. Bij filter worden langzaam alle smaken uit de boon onttrokken, met milde zoete smaken als resultaat. 

Koffie met latte art

Helaas kan filterkoffie niet gebruikt worden voor cappuccino’s, flat whites, cortado’s, etc. Dit betekent dus ook geen latte art. Filterkoffie is hier qua kleur en smaak veel te licht voor. Een espresso daarentegen is perfect voor melkkoffies. Toch is het creëren van latte art in een espresso ook aardig moeilijk. Een latte art workshop kan je hierbij helpen. Tijdens een workshop leer je melk tot in perfectie opstomen en schenken. Je leert ook de juiste melk te kiezen en deze te combineren met een koffieboon. Want niet alleen hoe het drankje er uiteindelijk uitziet, maar ook de smaak is ontzettend belangrijk voor een barista.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.