Koffie
Je leest nu dit:

De voor- en nadelen van het drinken van koffie

0
Blog

De voor- en nadelen van het drinken van koffie

Een heerlijke kopje koffie wordt al sinds mensheugenis zowel geprezen als bespot. Het wordt als oorzaak genoemd voor impotentie en een remedie voor laksheid. Maar wat zijn eigenlijk de wetenschappelijk bewezen nuttigheden en schaduwkanten van koffie? Hoewel koffie door de wetenschap uitgebreid is onderzocht, is de substantie een vrij complexe drank met duizenden verschillende stoffen. We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rijtje.

Koffie verhoogt de fysieke prestaties

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je ongeveer een uur voor je training een kopje zwarte koffie drinkt, je prestaties aanzienlijk kunt verbeteren. Dat komt omdat koffie het hormoon adrenaline beïnvloedt en je jezelf voorbereidt op lichamelijke inspanning. 

Koffie helpt je om te focussen

Een aantal kopjes koffie per dag kan je helpen te focussen en je mentale alertheid voor te bereiden. Dat komt omdat cafeïne een stimulerend middel is dat invloed heeft op je centrale zenuwstelsel en de productie verhoogt van de neurochemische stof genaamd dopamine, die ook wel het vermogen regelt om te focussen en de concentratie te behouden.

Koffie helpt bij gewichtsverlies

Een regelmatig kopje zwarte koffie kan je helpen om je bloedsuikerspiegel te reguleren en je verlangen naar snacks en zoetigheid verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie over het algemeen je eetlust vermindert doordat het de eetlusthormonen beïnvloedt, wat je helpt om minder zin te hebben in eten. Tevens is het bewezen dat  cafeïne de vetverbranding verhoogt en je dus kan helpen bij afvallen.

Koffie is levensgevaarlijk

Ja, je hoort het goed; koffie kan dodelijk zijn! Wanneer je ongeveer 80 á 100 kopjes koffie drinkt in één zitting, dan is deze enorme dosis dodelijk vanwege de extreme hoeveelheid cafeïne in het lichaam. Maar wees gerust, want voordat je dit punt bereikt, zal je hoogstwaarschijnlijk het merendeel uitbraken, aangezien het lichaam zoveel vloeistof niet tegelijkertijd weet in te houden. 

Lees tip:  Hoe haal ik die koffie vlek weg uit mijn meubels?!

Slechte koffie is giftig

Goedkope koffie is duurkoop. Koffie van slechte kwaliteit kan namelijk veel onzuiverheden bevatten die onder meer hoofdpijn, misselijkheid en een slecht gevoel veroorzaken. Slechte koffie wordt doorgaans gemaakt van bonen die te lang gescheurd zijn en toxische stoffen laat vrijkomen. Zorg er dus voor dat je investeert in een hoogwaardig kopje koffie, zodat je hierover geen zorgen hoeft te maken. Neem een kijkje bij De Koffiebaron voor de beste kwaliteit koffiebonen.

Koffie veroorzaakt rusteloosheid

Een bekend fenomeen bij het drinken van koffie is dat veelvuldig gebruik slapeloosheid kan veroorzaken. Wees daarom voorzichtig met het drinken van teveel koffie als je gevoelig bent voor cafeïne.

Auteur

Equote is inmiddels al ruim 2 jaar actief in de linkbuildingmarkt. Aan het werk voor iedereen die linkbuilding nodig heeft, van kleine eenmanszaken tot multinationals!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.